Adidasova zlatna kopačka proizvedena u Derventi

„Dejvid Bekam nosio je kopačke proizvedene u Bosni i Hercegovini, a ove godine nosiće ih i 351 fudbalski sudija predstojećeg Svetskog prvenstva u Rusiji“ (N1 27.05.2018.)

Sanino doo, Derventa osnovan je 1999. godine, a rad je započeo u iznajmljenim prostorima sa samo 40 radnika. Ispitivanje tržišta počinje proizvodnjim zaštitne opreme, ali je partnerima brzo bilo jasno da su došli u sredinu gdje je moguće organizovati kvalitetnu proizvodnju. To saznanje ih ohrabruje da iniciraju razgovore sa poznatim svjetskim firmama, prije svega sa firmom Adidas, Meindl, Arai i drugima.

Upornost i kvalitetan rad dobijaju potvrdu 2000. godine kada kompanija “Adidas” daje ponudu “Sanino” za probnu proizvodnju gornjih dijelova kopački. Na obostrano zadovoljstvo, “Sanino” ulazi u partnerstvo sa “Adidasom” i iz godine u godinu povećava obim proizvodnje gornjih dijelova kopački i danas iznosi 3.500 pari na dan.

Nakon proizvedenih milion pari gornjih dijelova kopački, 2003. godine stiže i najveće priznanje za rad koje “Adidas” dodeljuje svojim partnerima – zlatna kopačka.

Uspeh sa kompanijom “Adidas” dovodi do saradnje sa mnogim poznatim svjetskim proizvođačima obuće: MEINDL, HAIX iz Njemačke i Alltrack-sport iz Italije sa kojim rade na realizaciji zahtjevnog proizvodnog programa visokokvalitetne trekking-obuće, čija dnevna proizvodnja iznosi 1.200 pari. Saradnja sa firmom “ARA“ iz Njemačke dodatno diverzifikuje proizvodnju i na visoko modnu žensku obuću.

Saradnja sa velikim svjetskim kompanijама najbolja је garancija kvaliteta rada i potvrda postojanja standarda poslovanja koje svi proizvodjači moraju usvojiti ako žele da rade sa najboljima. Firma „Sanino“ je već 2008. godine usvojila Gore-tex standarde, kao i standarde koji su obavezna komponenta saradnje sa kompanijom „Adidas“: Social Environmental Affaris (SEA) i Health&Safetly Environment (HSE).

Put nije bio lagan i iziskivao je velike investicije kako u izgradnju proizvodnog prostora imajući na umu da je za jedno radno mjesto potrebno najmanje pet kvadratnih metara za nesmetan tok proizvodnog procesa, tako i ulaganje u opremu za proizvodnju i ostalu infrastrukturu. Za svako radno mjesto potrebno je izdvojiti prosječno oko 10.000 KM.

Firma “Sanino” danas posluje u dva pogona (Derventa i Prnjavor) i zapošljava oko 870 radnika sa ambicioznim planovima povećanja obima proizvodnje, broja zaposlenih i širine asortimana. Konačan cilj kompanije Sanino je razvoj vlastitog proizvoda uz parolu „Biti lider u proizvodnji obuće u jugoistočnoj Evropi“. Da su na korak od ostvarenja sna govori i podatak da je „Sanino“ 2017. godinu završio sa izvozom od skoro 20 miliona KM i time doprineo pozitivnim trendovima u obućarskoj industriji BiH, koja je 5. najveći izvoznik obuće u Evropi.