Firma iz Dervente izradila je najveći sat na svijetu prečnika 60 metara

“Mreža Network” d.o.o. iz Dervente osnovana je 2005. godine sa osnovnom djelatnošću proizvodnje računara i računarske opreme. Preduzeće je svoje prvo partnerstvo ostvarilo sa kompanijom “Digital Elektronik GmbH” iz Austrije, sa kojim je definisalo poslovni model kroz lon poslove. Kvalitetnim ispunjavanjem svih zahtjeva klijenta, kompanija 2007.g. širi partnerstva i ostvaruje isti poslovni model sa preduzećem “Network Quality Management GmbH ” takođe iz Austrije. Pored lon poslova preduzeće vrši i prodaju trgovačke robe inostranom kupcu, što ga čini isključivo izvoznim preduzećem.

Kako bi napredovalo u poslovanju i prešlo na proizvodnju gotovih proizvoda sa većom dodatom vrednošću, preduzeće je dosta investiralo u proizvodne kapacitete.

Krajem 2017. godine otvorena je nova proizvodna hala od 2.000 metara kvadratnih, gdje se obavlja proizvodnja kablova i kablovske konfekcije, u čijem sklopu se nalazi i lager. U halu je uloženo 1,5 miliona KM i dodatnih milion KM u nove mašine, čime je proširena proizvodnja i stvorena mogućnost zapošljavanja novih 100 radnika.

Vlasnik Kompanije, Markus Strasser Stockl je na ceremoniji otvaranja nove investicije najavio: „Do kraja naredne godine imaćemo 450 radnika i započećemo gradnju stambene zgrade sa 30 do 35 stanova za naše radnike. Gradnju nove proizvodne hale počinjemo u 2020. godini“. 

U saradnji sa firmom Digital Elektronik preduzeće je 2010. godine učestvovala u izgradnji najvećeg sata na svetu koji se nalazi u Meki, Saudijska Arabija. Mreža Network je za ovaj poduhvat izradila dijelove od plastike, metala i elektro dijelova koji su montirani na sat. Ovaj uspešno realizovan poduhvat, otvorio je preduzeću nove poslovne mogućnosti, pa su posao proširili na proizvodnju sličnih dijelova za video zid koji se nalazi ispod sata u Meki.

Uspesi preduzeća nastavljaju da se nižu, proizvode kablove za najzvučnija imena auto industrije i to za Formulu 3, Audi R 8, Lamborghinija. Automobili koji su pobjeđivali na trkama u Južnoj Americi bili su opremljeni kablovima „made in“ Derventa. Ne postoji brend u automobilskoj industriji  u vezi sa konfekcijom kablova i instalacionom i upravljačkom opremom sa kojom preduzeće nije ostvarilo uspešnu saradnju, direktno ili kao partneri.

Preduzeće je 2018. godine osvojila Velikogospojinsku povelju sa zlatnim grbom za uspjehe na polju privrede i tom prilikom je istaknuto da je cilj firme „da naša djeca rade sa nama“. Preduzeće trenutno zapošljava oko 300 radnika, prosječne starosne dobi 27 godina.

„Učestvovanje u izgradnji ovog sata je naš najveći uspjeh, to je svjetsko čudo, za Ginisa. To je sat u Meki, u Saudijskoj Arabiji, prečnika 60 metara, deset puta veći od Big bena“, kaže Tošić, direktor preduzeća.