Naši privrednici su najbolji ambasadori

Visok nivo otvorenosti između lokalne uprave i privrednika, neposredan kontakt sa investitorima i, što je svakako važno, brzina izdavanja potrebne dokumentacije su faktori koji opredjeljuju strane investitore da ulažu u našu lokalnu zajednicu.

Opština Derventa iz godine u godinu privlači sve više investitora i stvara uslove za nova radna mjesta, a koja može biti primjer svim drugima kada je stvaranje poslovnog ambijenta u pitanju.

U proteklom periodu uspjeli su privući 14 austrijskih, deset italijanskih i tri  njemačke kompanije zahvaljujući čemu Derventa ima najmanju stopu nezaposlenosti, ali i najmanju administraciju  po glavi stanovnika.

“Lokalna uprava nastoji da sa svim privrednicima ima korektnu saradnju i da im je uvijek na raspolaganju, a problemi se rješavaju zajednički. Tome svakako treba dodati i niz poreskih olakšica  i povoljnu cijenu građevinskog zemljišta sa obezbijeđenom infrastrukturom, što znatno olakšava put do registracije preduzeća. Ono što načelnik opštine Milorad Simić često naglašava je činjenica da su naši privrednici, bilo strani ili domaći, naši najbolji ambasadori u inostranstvu. Oni najbolje prenose svoja iskustva novim potencijalnim investitorima”, poručuju iz Dervente.

Pored poreskih olakšica privrednike privlači i dobro obučena, uz to i jeftina radna snaga, a sve više pažnje se posvećuje i usklađivanju školovanja sa potrebama privrede, kako fabrike ne bi imale problem sa nedostatkom radnika.

Mreža Netvork
Mreža Netvork

Opština je sredinom godine pokrenula i inicijativu o osnivanju Fondacije za tehničko-tehnološku edukaciju i preduzetništvo resornog centra koji bi opremom i stručno osposobljenim kadrovima mogao da odgovori na potrebe škola i pojedinih preduzeća u pogledu prekvalifikacija i dokvalifikacija kadra za potrebe privrednih subjekata na ovom području.

“Od jula naša lokalna zajednica koristi jedinstvenu elektronsku aplikaciju za unos podataka  o preduzetniku, razmjenu informacija sa drugim institucijama  kao i izdavanje rješenja, što još skraćuje vrijeme za registraciju preduzetnika”, poručuju oni. Opština ima formiranu industrijsku zonu  i u njenoj neposrednoj blizini nalaze se parcele koje su na raspolaganju potencijalnim investitorima, a iz  budžeta svake godine izdvaja sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Podržava i pomaže razvoj modernih mini-farmi kao i uzgoj svih oblika poljoprivrednih kultura.

Inače, podaci pokazuju kako izvoz iz Dervente čini 11 odsto ukupnog izvoza Republike Srpske, a 3,3 odsto ukupnog izvoza BiH.

Na području opštine posluju  184 privredna  društva  i 494 preduzetnika koji zapošljavaju 6.294 radnika. Najviše ih je zaposleno u preduzećima obućarske industrije, oko 1.700, te u oblasti metalske industrije,  gdje ima  oko 650 zaposlenih.

Sanino
Sanino

Preduzeća iz Dervente u prošloj godini su u 17 zemalja svijeta ostvarila izvoz od 335,83 miliona maraka, dok je uvoz iznosio 233,08 miliona KM. U prvih šest mjeseci ove godine godine ostvaren je izvoz u vrijednosti  od  143,46 miliona KM, a uvoz od 130,08 i čini 40,39 odsto izvoza regije Doboj, odnosno 8,36 odsto izvoza Republike Srpske. Interesantan je podatak da se ovdje rade kompletni kablovi za mnoge poznate svjetske proizvođače automobila kao što su “Ferari”, “Formula 3”, “Volkswagen”, “Mercedes”, “Lamborgini” kao i video-nadzori za skijališta širom svijeta, od kojih za čak 26 u Austriji.

Ovdje je prošle godine proizveden desetmilioniti par kopački “Adidas” u domaćoj kompaniji “Sanino”, koja je postala i zastupnik za uvoz repromaterijala za “Adidas” za cijeli svijet.

Jedan od prioritetnih zadataka na kojem se intenzivno radi jeste da Derventa dobije status grada.

 

O projektu

Projekat “50+” pokrenuli su “Nezavisne novine” i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje “Naše je bolje”.

Tokom 2017. Godine predstvljen je veliki broj uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatstva, kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

 

Izvor: Nezavisne novine

https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Opstina-Derventa-nasi-privrednici-su-najbolji-ambasadori/443429