Poznati najveći poljoprivrednici Dervente: Završena 13. Poljoprivredna manifestacija u Velikoj Sočanici

Podjelom priznanja najuspšješnijim poljoprivrednicima sa područja Dervente, juče je završena četvedodnevna 13. Poljoprivredna manifestacija Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Lan” iz Velike Sočanice.

Organizatori su i ovoga puta  uspjeli pripremiti bogat program i organizacijom zadovoljiti posjetioce i učesnike.  Pored dobrog druženja, sportskih igara i kotlićijade, stekla su se nova saznanja iz oblasti poljoprivrede i ostvarile poslovne veze.

„Organizovali smo druženje proizvođača različitih kategorija. Započeli smo noćnim turnirom u fudbalu, dešavanja za omladinu, jer nam sela ostaju polako pusta, da bi druge večeri okupili ljubitelje izvorne muzike. te na kraju proglasili najuspješnije proizvođače u Derventi, koji se svakondnevno bore u teškim uslovima“, rekao je Željko Lazarević, predsjednik organizacionog odbora.

Opština Derventa daje svesrdnu podršku i podsticaj kako poljoprivrednim proizvođačima tako i organizaciji ove manifestacije. Zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić kaže da je jedan od ciljeva ovog sajma pokazati mladim ljudima ljepšu stranu života na selu.

„Čestitam organizatorima na istrajnosti svih ovih godina, kao i poljoprivrednicima naše opštine, njih više od 1.100 registrovanih, među kojima je 120 komercijalnih gazdinstav“a, rekao je Jeftić.

Poljoprivredni proizvođači pridaju mnog značaja ovom događaju jer, kako kažu, treba dati šansu obnovi i boljitku života na selu, o čemu se ovdje mnogo govori, ali i prikazati sliku lijepe i uspješne seoske zajednice u kojoj život nije težak i iz koje mladi ljudi ne odlaze.

„Učesnik sam svake godine do sada, od početka, kada je ovo bila samo izložba krava i skoro svake godine bio sam najbolji“, kaže proizvođač mlijeka Stanoje Lazarević, dok je uzgajivač ovaca Nade Kukić istakao da je u selima sve manje i manje ljudi, te da se društvo mora okrenuti selu, a ne uništavati ga sistematski, jer nema ni gradova bez jakih sela.

Inače, najveći mljekar u opštini je Rade Ćudić iz Crnče sa proizvodnjom većom od 400.000 litara mlijeka godišnje, dok je sa 24 komada Pećić Drago najveći uzgajivač krmača. Najveće površine pod plastenicima, nešto više od 1.800 kvadrata, vlasništvo suGorana Čokića, dok Eminović Rasim iz Dubočca ima čak 550 pčelinjih društava. Najveći uzgajivač junadi, sa oko 250 komada, je AD “Poljoprivrednik”, dok je Zdravko Grozdanović iz Polja sa više od 260.000 pilića najveći preradar, a Dragan Kulaga iz Trstenaca najveći ovčar.

Izvor: Derventa Cafe

https://www.derventacafe.com/zavrsena-sadrzajna-13-poljoprivre2dna-manifestacija-ovo-su-najveci-poljoprivrednici-dervente1/