Prvo mesto za Pinot sivi pripada vinariji Kuzmanović

Republika Srpska poslednjih godina polako ulazi na vinsku mapu Bosne i Hercegovine, ali i šireg područja bivše Jugoslavije. Dva su najpoznatija regiona gde se uzgaja vinova loza i prave dobra vina: Hercegovina i Trebinje i region Banjaluke i Prnjavora. Prema zvaničnim podacima u Republici Srpskoj ima 35 renomiranih proizvođača vina, 25 ih je u Hercegovini, dok preostalih 10 vinarija posluje u regionu Banjaluka-Prnjavor. Među njima je i Vinarija “Kuzmanović” iz Mišinaca kod Dervente.

Vinarija Kuzmanović je osnovana 2009. godine i trenutno ima devet hektara vinograda, od čega se na dva hektara nalazi mladi vinograd koji tek treba da počne da rađa od sledeće godine. Kapacitet vinograda na 7 ha je postojanje 30.000 čokota, od čega su godišnji kapaciteti oko 50.000 kg grozđa od kojih se onda proizvede 30.000 litara vrhunskog vina. Tehnologija koja se koristi za preradu grožđa i proizvodnju vina je najsavremenija i poreklom iz EU.

Pored vlastitih zasada, ugovorena je sadnja na još dva hektara vinograda čiji rod će biti kompletno otkupljen kada loza donese plod. Time će vinarija uskoro imati 11 hektara pod vinovom lozom.

U vinogradima se uzgaja sedam sorti vinove loze od kojih se proizvode vina šardone, pinot sivi i bijeli, merlot, frankovka i pinot crni. Iz iskustva porodice Kuzmanović, od 20 tona grožđa može da se dobije 10.000 litara vina. Godišnje proizvedu oko 50.000 litara vina i sve se proda. O kvalitetu vina govori i činjenica da i pored toga što nisu u trgovačkim mrežama i nemaju aktivan marketing proizvoda, sve što se proizvede se i proda. Zainteresovani poznavaoci dobrog vina čuli za vina porodice Kuzmanović i dolaze da ga kupe. Tek od ove godine vina porodice Kuzmanović dostupna je u prodavnicama trgovačkog centra “Đurić” u Doboju, Modriči, Derventi i još nekim mestima u okolini.

Na manifestaciji Dani vina u Banja Luci 2012. godine, vinarija Kuzmanović osvojila je najviša priznanja. Pinot sivi je osvojio prvo, a pinot bijeli drugo mesto u konkurenciji 43 izložena vina koje je proizvelo 40 vinogradara ove regije.

Vinarija zapošljava oko 20 sezonskih radnika, a obim proivodnje se iz godine u godinu povećava pa je trenutna iskorišćenost kapaciteta stigla do 90%. Vinarija je u poslednje tri godine uložila značajna sredstva u povećanje proizvodnih kapaciteta, kupovinu novih mašina i opreme, uvođenje novih tehnologija i novih proizvodnih linija. Takođe, svesni da je put do većeg, a posbno inostranog tržišta sigurniji uz postojanje sistema kvaliteta, porodica Kuzmanović je investirala u uvođenje proizvodnih standarda i standarda kvaliteta, kao i u brendiranje proizvoda. Zbog svega navedenog, planira se i dodatno zapošljavanje i narednom periodu.