Webo Bosnia d.o.o. stigao u Derventu

Preduzeće “Webo Bosnia“ – http://www.webo.de.com/en/kontakt.php  – zapošljava 15 radnika u Derventi, od čega 14 mašinskih inženjera. Bave se dizajniranjem u 3D softveru alata za proizvodnju lamela automatskih mjenjača za automobile.

Firma „Webo“ osnovana je u Njemačkoj 2008. godine, a trenutno ima 140 radnika. Poslovanje su proširili u Americi, Japanu, Aziji, a za BiH sjedište je u Derventi.

U 2017. godini vlasnici su kupili 13.600 kvadratnih metara zemljišta u Derventi, gdje je u planu gradnja proizvodne hale i sjedišta preduzeća.

Projekt za halu i upravnu zgradu je urađen.  Do kraja 2018.godine planiran je  početak radova na izgradnji objekta. Mašinske inžinjere pronašli su na području cijele BiH, jer u Derventi nisu imali dovoljan broj na evidenciji biroa za zapošljavanje.

Kada bude završena izgradnja hale i upravne zgrade, ukupno će biti zaposleno 30 mašinskih inžinjera i još 10 radnika u proizvodnji na sklapanju alata. I sada postoji potreba za bravarima koji će biti poslani  u Njemačku na šestomjesečnu obuku, koja je plaćena.

Načelnik opštine  Derventa je prilikom potpisivanja Ugovora o prodaji zemljišta njemačkoj firmi 2017. godine istakao da su razgovori trajali godinu i po i da se isplatilo čekati, te naglasio: „Ovo nije posao samo za Derventu već i za BiH, za napredak. Dio proizvodnje će se odvijati u Derventi, a posao će dobiti 20-25 mašinskih inženjera“.