Život u Derventi

Derventa – top destinacija za investicije i prijatno mesto za život

Derventa je moderan grad koji se poslednjih godina ubrzano privredno i infrastrukturno razvija, u kome se  izgrađuju novi stambeni, privredni i trgovački objekti,  ali koji i dalje ima šarm i toplinu nekadašnje varošice. Predstavlja spoj tradicije i savremene tendencije življenja u kome se susreću različitosti.

U jezgru grada u krugu od nekoliko stotina metara koji predstavlja centar kulturnog i administrativnog razvoja, mogu se videti  vjekovne i istorijske tekovine grada kroz različite stilove gradnje kao i svjedočanstvo o zajedničkom življenju pripadnika različitih vjeroispovesti. Na ovom malom prostoru nalaze se pet vjerskih  objekata, dva hrišćanska i tri muslimanska.

Prema podacima iz Popisa 2013.godine na teritoriji opštine Derventa živi 25.922 stanovnika, od kojih je većinsko stanovništvo srpsko – 21.495, dok je broj Hrvata 2.181, a Bošnjaka 1.686.

Manifestacije koje promovišu zajednički život građana Derventa kroz vjerske i kulturne različitosti su:

  • Tebi zvijezdo sjajna,
  • Derventsko srce,
  • Veče duhovne muzike u organizaciji „IMIC Zajedno“ i
  • Međunarodni dan mira u organizaciji udruženje građana „REMI mreža“

Specifičan i po mnogo čemu zanimljiv geografski prostor vjekovima je privlačio putnike i namjernike i zajedno sa domaćim stanovništvo ispisivao dugu i bogatu istoriju ovog kraja. Možemo reći da Derventa spaja različitosti jer predstavlja čvorište važnih magistralnih puteva kojim je povezana sa Banja Lukom i Sarajevom.

Derventa – grad uređenih trgova i fasada

Opština Derventa poznata je po čistim i urađenim trgovima i renoviranim fasadama. Na Trgu pravoslavlja, koji je u blizini ovih pomenutih objekata nalazi se i novosagrađeni Saborni spomen hram Uspenja Presvete Bogorodice. Uz novosagrađeni hram nalazi se i spomenik svim palim borcima odbrambeno – otadžbinskog  rata.

Na Trgu oslobođenja, nalazi se zgrada Narodne biblioteke „Branko Radičević“ i Osnovna škola „Nikola Tesla“ koje potiču još iz austrougarskog perioda. U njihovoj neposrednoj blizini nalazi  se nekoliko vjerskih objekata, Ali-agina džamija, Dolnjačka džamija, Gornjačka džamija i katolička crkva svetog Juraja Mučenika.

Kultura

Osnovni nosioci kulturnih dešavanja na području opštine Derventa su Javna ustanova Centar za kulturu i Narodna biblioteka Branko Radičević u kojoj se nalazi i muzejska zbirka.

Kulturno-istorijski kompleks Detlak nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Ukupna površina prve zone zaštite kompleksa je 8.684 m². Kompleks čine:

  • Manastirska crkva Svetog Ilije sa konakom, ljetnikovcem, starom školom i grobljem nekropolom i Pečinom – monaškom isposnicom. Najznačajnije blago manastira čini Detlovački evhologion.
  • Stara nekropola poznata i kao Grčki grob, jer postoji legenda da je tu sahranjen grčki hajduk.
  • Pećina – monaška isposnica je udubljenje u steni, sa arheološkim iskopinama i predmetima koji ukazuju da je ovo bilo mesto boravka i molitve monaha.
  • Ambarine su arheološki lokalitet koji je 2010. godine proglašen nepokretnim kulturnim dobrom.

Na teritoriji opštine Derventa nalazi se veliki broj verskih objekata: Manastir Pokrova Presvete Bogorodice, Manastirska crkva Sv. Ilije, Saborni i spomen hram Uspenja presvete Bogorodice, Samostan Plehan, Grkokatolička  crkva Gradska džamija i dr.

Najznačajnije  manifestacije u oblasti kulture su:  Svetosavska akademija, Međunarodni festival folklora “Bosiljkovanje”, Međunarodni pjesnički susreti „Prljača“, Međunarodna likovna kolonija „Patkovača“, Kreativni buvljak, Muzički dječiji festival “Raspjevani maj”, Festival humora i dječijeg stvralaštva “Dječiji osmijeh”, Duck beach fest.

Među značajnim folklornim manifestacijama ističu se i Posavsko proljeće u organizaciji KUDM „Bosiljak“, Godišnji koncert SKUD „Derventa“, veče izvorne muzike i Posavske kulturne večeri. Manifestaciju Akt fest organizuje Omladinski centar „Derbent“, a posvećena je mladim kreativnim ljudima. Veoma posjećena manifestacija je Noć muzeja, a posjetioci imaju priliku da pogledaju muzejsku zbirku, te razne starinske predmete derventskih kolekcionara.

Prve kotarske novine Dervenski list štampane su 1912. godine. Današnji Derventski list i dalje čuva ugled i tradiciju nastarijih glasila u regionu i danas je dostigao svoj 2.611 broj.

 Obrazovanje

U opštini Derveta postoje 4 osnovne škole, sa područnim školama, od kojih su 14 petorazredne ,a 6 škola devetorazredne. U školsku 2017/2018. godinu upisano je 1974 učenika u osnovne škole. U sastavu jedne osnovne škole radi i osnovna muzička škola, koju pohađa 139 učenika. Dvije srednje škole imaju 924 učenika, koji se obrazuju za sledeće profile: gimnazija-opšti smjer; elektrotehnika (tehničar za informacione tehnologije, tehničar za mehatroniku, tehničar energetike, tehničar informatike, električar), tekstilstvo i kožarstvo (obućar),  poljoprivredni tehničar, ekonomski tehničar, turistički tehničar, tehničar CNC tehnologije, kuvar i varilac – obrađivač metala rezanjem.

U Dervetni se nalazi i visoka škola za primijenjene i pravne nauke “Prometej”,  koja obrazuje sljedeće profile: poslovna ekonomija, transportno inženjerstvo i poslovna informatika.

Sport

Nosioci sportskih dešavanja u opštini Derventa su Sporsko-kulturni centar Derventa i Sportsko-rekreativni centar Olimp, te fudbalski stadion FK „Tekstilac“. U Sportsko-kulturnom centru Derventa  odvijaju se takmičenja u svim dvoranskim sportovima. U sastavu „Olimpa“ nalaze tri bazena, igralište za rukomet, odbojku, košarku i mali fudbal, tri terena za tenis, četverostazna kuglana „Folmer“ i restoran sa kafe barom.

Značajni sportski događaji su i takmičenja u skokovima u vodu i Igre bez granica koje organizuje SRC „Olimp“ iz Dervente tokom ljeta, te turniri u malom fudbalu, borilačkim sportovima, tenisu, sjedećoj odbojci, gađanju glinenih golubova i kuglanju.  Fišijadu i Somijadu, organizuje Sportsko-riblovno društvo „Ukrina“.  Kroz Derventu prolaze i biciklisti koji voze međunarodnu trku Beograd – Banja Luka, a događaj prate gledaoci i derventski volonteri.  Građani svake godine biraju najuspješnijeg derventskog sportistu, a događaj organizuje Javno preduzeće „Derventski list i Radio Derventa“.

Turizam  i rekreacija

Nosilac razvoja turizma u opštini je Turistčka organizacija Derventa. Naznačajni prirodni potencijali su reka Ukrina i reka Sava. Na reci Ukrini značajno je izletište Patkovača sa plažom dugačkom 150 metara, Kupalište Prljača, 18 km od Dervente i kupalište Žuti most 15 km od Dervetne.

Godišnje se u opštini  održava oko pedeset značajnijih manifestacija, a najznačajnija je Derventski vašar, koja ima i najdužu tradiciju i najviše posjetilaca. Održava se od 1851. godine. Od sredine 20. vijeka, Vašar osim privrednog sve više dobija i zabavni karakter. Obogaćivan je uslugama ugostitelja, luna parkom, igrama na sreću i drugim sadržajima. Uz Vašar kao centralni događaj, sve više počinju da se organizuju privredne, sportske, kulturne i umjetničke manifestacije.

Smještajni kapaciteti za goste I turiste obuhvataju  hotelu “Biser”, sa četiri zvjezdice, tri  motela  – “Dvor”, “Babino  brdo” i “Kuzmanović”,  te  2 pansiona – “Karibik” i “Šljuka”.  Ovi objekti  raspolažu sa ukupno 165 ležajeva.

Izletišta i muzejske zbirke

U derventskim selima nalaze se izletišta i muzejske zbirke:

Tešendići u Donjoj Lupljanici, Brestovac u Gornjoj Lupljanici, Etno-postavka Zavičajna kuća Đekić u Žeravcu, Etno postavka Žikin ranč u Ceranima, Stevića mlin u Drijenu i Dokića mlin u  Gornjim Kalenderovcima,  Nadeša u Osinji.

Izletište Tešendići

 

Kupališta

Više o životu u Derventi na internet prezentaciji Turističke organizacije Derventa.

Facebook stranica Otkrij Derventu https://www.facebook.com/Otkrij-Derventu-1720176271556974/