SZR Dado: Uspješan porodični biznis

SZR Dado je osnovana odmah nakon rata 1996. godine i u začetku se bavila proizvodnjom tašni i kožne galanterije. Posao se vremenom proširio i na vrlo kvalitetne ženske tašne. Na početku su zapošljavali samo 2 radnika, a danas radi 85 zaposlenih i za sve njih se redovno isplaćuju plate sa svim porezima i doprinosima.

Od male obućarske radionice koja je proizvodila gornje dijelove obuće u Donjem Detlaku, nakon rata su sačuvane samo četiri šivaće mašine koje su bile dovoljne preduzetniku Draženu Burkanoviću da započne novu proizvodnju. Taj posao je rađen do 2000. godine, ali dolaskom kineskih proizvoda uvidjeli su da je teško konkurisati njihovim cijenama, zbog čega su se preorijentisali na drugi vid proizvodnje. Kada su proizvodili samo žensku galanteriju imali su samo jednu šteperku, da bi vremenom došli do njih tri. Nakon 2000. godine opredijelili su se za proizvodnju gornjih dijelova obuće i od tadašnjih desetak radnika postepeno su se širili i došli do današnjih osamdesetpet, koji danas dnevno proizvode 500 pari na tri linije proizvodnje. Sreća je bila i to što su zaposlili obučene bivše radnike nekadašnjeg Demosa od kojih sam i sam vlasnik učio.

SZR Dado godinama uspješno sarađuje sa austrijskom firmom  „Think“.

Budući planovi firme određivaće se u skladu sa zahtevom tržišta i od partnera. SZR Dado je spremna da odgovori na te izazove, jer ima znanje i izuzetno dobro obučene radnike i oni čine najveći kapital preduzeća. Najveća zadovoljstva tokom dvije decenije rada jesu realizovani poslovi, kao i trud koji su zaposlenici zajedno ulagali da bi prebrodili sušne periode u proizvodnji da bi osigurali ispunjenje jedne od najvažnijih politika preduzeća, tj. da se početkom mjeseca isplate plate i doprinosi, a potom i sve druge obaveze. Privredni subjekt je 100% izvozno orjentisan, a glavna tržišta su Austrija (75%) i Italija (25%), a prihod od prodaje u visini od 1.000.000 KM.

SZR Dado ističe saradnja sa lokalnom zajednicom, za koju kaže da je izuzetno korektna, kao i da im je izašla u susret za sve potrebe koje su imali, bilo da je u pitanju infrastruktura ili neka druga pitanja.

Načelnik Simić u posjeti SZR Dado http://tvk3.info/derventa-nacelnik-simic-u-posjeti-szr-dado-video/