Upisna politika: Saradnja privrede i škole jedini način da obrazovanje bude dobro

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti organizovalo je, kao i prethodnih godina, sastanak sa predstavnicima privrednih subjekata sa područja opštine, osnovnim i sredjjim školama, Centrom za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ i Biroa za zapošljavanje u Derventi, na kojem je razgovarano o upisnoj politici u srednje škole za školsku 2018/2019 godini. Sastanku je prisustvovao i zamjenik načelnika Siniša Jeftić koji je istakao da je lokalna zajednica u 2017. uložila značajna sredstva u poboljšanje uslova rada u obrazovnim ustanovama na području opštine, te da je uz pomoć privrednika pokrenut proces osavremenjavanja nastave, posebno praktične i da će projekti koji su u toku još doprineti razvoju školstva na području opštine.

Od 218 osnovaca koliko će završiti ove godine, najveća je zainteresovanost za upis u derventske srednje škole, ali će jedan broj otići u okolne škole. Sa druge strane u Derventu dolaze deca iz okoline, pa se, po rečima direktorke Stručne i tehničke škole Branke Jović, broj dece značajno povećava. Škola planira da predloži novo zanimanje tehničara CNC tehnologija. Predlog je da se uvede šest četvorogodišnjih odeljenja i to tehničar CNC tehnologija, ekonomski tehničar, poljoprivredni i turistički tehničar, kao i dva odeljenja trogodišnjeg zanimanja, kuhar i varilac i obrađivač metala rezanjem.

Privrednici su naglasili da je saradnja privrede i škole jedini način da bude dobro obrazovanje.   U sklopu dualnog obrazovanja srednjoškolski centar ima ugovore sa preduzećima Sanino i Digital Elektronik, sa ciljem organizovanja što kvalitetnije praktične nastave. Direktor Predrag Drinić kaže da škola takođe planira upis šest odeljenja i to dva odeljenja gimnazije, jedno odeljenje informacionih tehnologija i jedno mehatroničara. Od trogodišnjih,  po jedno odjljeenje električara i obućara.

Zaključeno je da je optimalan broj učenika po odeljenjima 20 i to će ići kao zajednički predlog dve škole ka nadležnom ministarstvu.

Direktor Budućnosti kaže da se i ove godine planira da se učenici upišu na dva smjera za djecu sa smetnjama u razvoju – fizioterapeut i krojač konfekcionar. Istakao je potrebu za menjanjem nastavnih planova i uvođenje novih zanimanja za djecu sa smetnjama u razvoju jer je to i zahtev tržišta rada.

Na Birou za zapošljavanje u Derventi se trenutno nalazi 1589 lica koja traže zaposlenje, od toga su 674 žene. Najviše je kvalifikovanih radnika (553), sa srednjom stručnom spremom (454), nekvalifikovanih (380), sa VSS 240 ECTS (81), sa VSS 180 ECTS (33). Što se tiče starosne strukture, najviše je nezaposlenih u kategoriji od 50-55 (202), zatim 55-60 (191), od 40 – 45 (176).

Izvor: Opština Derventa